یادداشت
احیاء دشتهای بحرانی و کاهش کسری بیلان آنها یکی از موارد تاکید در اسناد بالادستی از جمله برنامه ششم توسعه، مصوبات کارگروه سازگاری با کم آبی و شورای حفاظت از منابع آب است و حاکمیت برای تحقق این امر چه در زمینههای نرمافزای مانند فرهنگسازی و افزایش آگاهی عمومی و چه در زمینههای سختافزاری مانند اجرای پروژههای متعدد در این زمینه تلاش خود را به کار گرفته است.
در گذشته بخش عمدهای از آب شرب میناب از طریق منابع آب زیرزمینی تامین میشد که در صورت استمرار، کاهش سطح آبخوان را به همراه خواهد داشت.
از طرفی انتقال آب سد استقلال و منابع آب زیر زمینی دشت میناب برای تامین آب شرب بندرعباس، باعث تشدید بحران در دشت ممنوعه استان هرمزگان میشد؛ از این رو دو اقدام برای به تعادل رساندن سطح دشت میناب در دستور کار قرار گرفت.
تامین آب شرب شهر بندرعباس از طریق آبشیرینکنها و کاهش شدید انتقال آب از میناب به بندرعباس و در نهایت قطع آن، یکی از راهکارهای در نظر گرفته شده برای حل تنش آبی در منطقه است؛ که تا کنون نیز با افتتاح فازهای مختلف از آبشیرینکنهای متعدد اقدامات مثبتی در این زمینه صورت گرفته است.
یکی دیگر از برنامهها برای ایجاد تعادل در بیلان دشت میناب، تامین آب شرب از طریق منابع سطحی است. هرچه بتوان تامین آب شرب و دیگر نیازهای منطقه را به سمت منابع سطحی سوق دهیم یک گام به هدف اصلی خود که احیای دشت است نزدیک میشویم.
افتتاح تصفیهخانه جدید میناب از جمله این اقدامات است؛ با بهرهبرداری از این پروژه، آب شرب میناب از منابع سطحی (سد شهید بذرافشان سرنی) تامین میشود. از طرفی این سد توانایی تامین بخشی از آب موردنیاز شرب شهر بندرعباس را دارد؛ به همین جهت میتوان گفت که نقش مهمی در ایجاد تعادل بیلان دشت ایفا میکند.
شرکت آب و فاضلاب استان هرمزگان نیز در حال اجرای خط انتقال آب از تصفیهخانه جدید میناب به مخازن شهری است و تا کنون نیز با پیشرفت مناسبی همراه بوده است.
یکی از مشکلاتی که مردم میناب در بهرهمندی از آب شرب با آن روبرو بودن کاهش افت فشار آب در برخی از ساعات شبانه روز بود؛ چراکه با تامین آب شرب منطقه از طریق منابع زیر زمینی، برخی از مناطق دچار افت فشار بودند که با افتتاح این تصفیهخانه و تامین آب شرب میناب از سد شهیدبذرافشان سرنی، این مشکل نیز حل خواهد شد و دیگر شاهد تغییر فشار آب شرب منطقه نخواهیم بود.