شعار روز جهانی آب در سال 2020 اعلام شد:
روز جهانی آب
به دنبال برگزاری کنفرانس سازمان ملل در مورد «محیط زیست و توسعه UNCED» در ژوئن سال 1992 که منجر به تهیه و تصویب سند و دستور کار « Agenda 21» گردید، مجمع عمومی سازمان ملل در 22 دسامبر همان سال طی قطعنامه ای، 22مارس (دوم فروردین) هر سال را به عنوان روز جهانی آب اعلام نمود. در این قطعنامه از کلیه کشورها دعوت شده نسبت به گرامیداشت روز مذکور از طرق مختلف از جمله تهیه و توزیع نشریات در مورد افزایش آگاهی های جامعه، برگزاری کنفرانس ها، سمینارها، میزگردها و نمایشگاه های مرتبط در چارچوب برنامه های توصیه شده در سند دستور کار 21 اقدام نمایند.
شیوه اعلام روز جهانی آب
پس از تصویب سند و دستور کار Agenda 21 در مجمع عمومی ، سازمان یونسکو انتخاب شعار هر سال و اعلام آن راعهده دار گردید. بدین ترتیب سازمان مذکور جز سال 1993 که اولین سال گرامیداشت روز جهانی آب محسوب می گردد برای سال های 1994 و به بعد از بین مسائل و چالش مربوط به منابع آب و مدیریت آن شعار مناسبی را انتخاب و اعلام نموده است. این روند تا سال 2003 که نهاد UN-Water در سازمان ملل تشکیل گردید، ادامه یافته است. نهاد UN-Water به عنوان هماهنگ کننده فعالیتهای کلیه سازمانهای وابسته به سازمان ملل که به نحوی در مدیریت منابع آب فعالیت می نمودند ساماندهی گردید، لذا از سال 2003 به بعد تعیین و اعلام شعار روز جهانی آب به عهده نهاد UN-Water گذاشته شده است.
روز جهانی آب در سال 2020: آب و تغییر اقلیم Water and Climate Change
بیش از این نمی توان صبر کرد. همه نقش دارند.
We cannot afford to wait. Everyone has a role to play.
روز جهانی آب در سال میلادی جاری مصادف با 22 مارچ 2020 (3 فروردین 1399) از طرف UN-Water، آب و تغییر اقلیم Water and Climate Change نامگذاری شده و به ارتباط ناگسستنی این دو میپردازد.
وقوع مخاطرات طبیعی ناشی از تغییر اقلیم دسترسی به آب سالم و بهداشتی را محدود و گاه نایاب میکند. انسان و سایر موجودات زنده برای بقا به آب محتاجند و از طرفی کشاورزی، صنعت، بهداشت و آموزش نیز برای فعالیتهای خود به آب محتاجند.
برنامه ریزی و اقدام به منظور مدیریت اثرات ناشی از تغییر اقلیم بایستی با همکاری بخش های مختلف در ابعاد ملی و بین المللی صورت پذیرد. در این راستا هدف مشترک اصلی این برنامه ها در سطوح مختلف باید متمرکز بر "مدیریت صحیح و پایدار آب" باشد.
تغییر اقلیم می تواند سبب تغییر در شدت و میزان بارش، وقایع حدی آب و هوایی و وقوع سیل و خشکسالی به دنبال آن تلفات جانی و از بین رفتن زیرساخت ها، تولید انرژی برقابی، کاهش میزان آب قابل دسترس و تغییر در کیفیت آب شده و در نتیجه تهدیدی برای توسعه پایدار، پایداری منابع آب، تنوع زیستی و حق دسترسی به آب سالم و بهداشتی می باشد. تغییر اقلیم همچنین یکی از عوامل اصلی و تأثیرگذار در شرایط اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی در کشورهای جهان است.
مدیریت آب اغلب مستلزم مدیریت متغیرهای طبیعی است که با در نظر گرفتن تغییر اقلیم باید احتمال تغییر در این متغیرها در مدیریت در نظر گرفته شود. در این رابطه باید سیاستگذاری ها و برنامه ریزی های ملی و منطقه ای برای بکارگیری راهکارهای یکپارچه در زمینه مدیریت آب و تغییر اقلیم به کار گرفته شود. عدم قطعیت های موجود در سناریوهای تغییر اقلیم درباره آینده نمی تواند دلیلی موجه برای منفعل بودن جوامع و عدم بکارگیری راهکارهای کاهش و سازگاری باشد. چنانچه قرار بر این باشد که کشورها در راستای محدود کردن افزایش دمای جهان به زیر 2 درجه سانتی گراد عمل کنند، باید به سرعت اقدام کرد. خوشبختانه، راه کارهایی برای مواجه با این چالش توسط بسیاری از کشورها و حوضه های آبریز بینالمللی در حال بکارگیری و توسعه است.
روز جهانی آب هر ساله با هدف آگاه سازی در رابطه با اهمیت حیاتی آب برای تأمین امنیت حیات انسان ها و حفظ سلامت اکوسیستم کره زمین برگزار می شود. سال 2020 با موضوع " آب و تغییر اقلیم" به آب و تغییر اقلیم و چگونگی ارتباط این دو می پردازد و توجه جوامع را به امنیت آبی و دستیابی به منابع پایدار آب در مواجه با شرایط تغییرات اقلیمی جلب می کند. کاهش اثرات اقلیمی و سازگاری با تأثیرات آبی تغییر اقلیم در تأمین سلامت و حفظ جان انسان ها حائز اهمیت است. در این روز با تشریح این شعار به موارد زیر پرداخته می شود:
شعار روز جهانی آب در سال های گذشته از سال 1993 تا کنون
هر سال یک شعار جدید درباره مسائل حیاتی و حساس آن زمان برگزیده میشود تا فعالیتهای جامعه بر پایه آن شعار شکل گیرد. از سال 1994 تاکنون عنوانهای ویژه روزهای جهانی آب به ترتیب زیر بوده است:
:1994 آب و دغدغههای همگانی؛ 1995: آب و زنان؛ 1996: آب و شهرهای تشنه؛ 1997: آب جهان، آیا کافیست؟؛ 1998: آب زیرزمینی، گنجینه پنهان؛ 1999: همه در پایین دست رودخانهها زندگی میکنند؛ 2000: آب برای قرن 21؛ 2001: آب برای سلامت؛ 2002: آب برای توسعه؛ 2003: آب برای آینده؛ 2004: آب و بلایا؛ 2005: آب برای زندگی؛ 2006: آب و فرهنگ؛ 2007: سازگاری با کم آبی؛ 2008: آب و سلامت؛ 2009: آب های مشترک، فرصتهای مشترک؛ 2010: آب پاک برای جهان سالم؛ 2011 : آب برای شهرها: پاسخ به چالش شهرنشینی؛ 2012: آب و امنیت غذایی ؛ 2013: آب در هر مکان برای همگان با همکاری های بین المللی ؛ 2014: آب و انرژی ؛ 2015 آب و توسعه پایدار ؛ 2016 : آب و مشاغل ؛ 2017: فاضلاب ، 2018 : طبیعت برای آب و 2019 آب برای همه .