برگزاری دوره آموزشی مدرسان،مدیران و رابطان طرح داناب و سوادآبی در جهادانشگاهی زنجان
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای زنجان،مهندس عبدالمجید نوری، کارشناس حفاظت و بهره برداری از آبهای زیر زمینی این شرکت با تشریح وضعیت منابع آب زیرزمینی در استان و مفهوم آب تجدیدپذیر ،اظهارداشت: آب تجدیدپذیر قابل بهرهبرداری، بخشی از منابع آب تجدیدپذیر طبیعی است که نیازهای مصرفی پاییندست، نیازهای زیست محیطی و پایداری سیستمهای اجتماعی و زیست بومی را در نظر میگیرد.
نوری امکانپذیری اقتصادی و فیزیکی ذخیره سیلاب پشت سدها، استخراج آب زیرزمینی تا سقف آب تجدیدشونده آبخوانها، امکان جذب آب جاری در حوضه قبل از خروج از آن و حفظ پایداری کیفی منابع آب، محیطهای آبی و خودپالایی منابع آب را از جمله عوامل محدودکننده آب تجدیدپذیر قابل بهرهبرداری دانست.
وی با مقایسه کشورها از لحاظ سرانه مصرف آب،تصریح کرد: میانگین آب مصرفی سرانه جهان حدود 580 مترمکعب برای هر نفر در سال است که این رقم در ایران حدود 1300 مترمکعب است که این امر بیانگر اتلاف منابع آب و اسراف بیش از حد منابع حیاتی است.
کارشناس حفاظت و بهره برداری از آبهای زیر زمینی شرکت آب منطقه ای زنجان، گفت: میانگین بارش های سالیانه در ایران 250 میلی متر است که این عدد، یک سوم متوسط جهانی بارش است.
نوری با اشاره به اینکه در استان سه نوع سفره آب زیرزمینی با نام های سفره آزاد، سفره تحت فشار و سفره مطلق و 7 دشت داریم،اظهارکرد: از 7 دشت استان 5 دشت در حالت بحرانی قرار دارد و 2 دشت که در شهرستان طارم و ماهنشان است، چندان در معرض کم آبی قرار ندراند ولی روند مصرف بیش از میزان آب وارده به سفره های آب زیرزمینی، می تواند ذخائر آبی استراتژیک را با بحران جدی روبرو کند.
وی در ادامه به برداشت منابع آب زیرزمینی از سه طریق چاهها،قنوات و چشمه ها در استان اشاره کرد و گفت:متاسفانه در سالیان گذشته بدلیل بهره برداری غیرمتعارف و بیش از آورد این منابع ،سطح آب چاههای منطقه کاهش چشگیر داشته و بسیاری از قنوات و چشمه ها خشک شده است.
در ادامه دکتر قلی زده،استاد دانشگاه در خصوص کتاب انسان و محیط زیست توضیحاتی ارائه نمود و گفت: این کتاب از هفت سرفصل آب، خاک، هوا، انرژی، تنوع زیستی، پسماند و گردشگری تشکیل شده که براساس نیازسنجی و نظرسنجی وبا همفکری متخصصان به دست آمده است،سپس در خصوص سرفصل آب، توضیحات مبسوطی ارائه نمود.
در پایان مینا برزگر مدرس کتاب انسان و محیط زیست در این کارگاه آموزشی به بیان موارد آموزشی در بخش مصرف بهینۀ آب پرداخت و به سوالات حاضرین پاسخ گفت.