چهارشنبه, 14 آذر 1403
مشروح خبر :: بررسی راه‌های مدیریت بحران آب در خراسان رضوی با حضور کارشناسان 15 کشور جهان

بررسی راه‌های مدیریت بحران آب در خراسان رضوی با حضور کارشناسان 15 کشور جهان

کارشناسان داخلی و خارجی از 15 کشورآسیایی، اروپایی و آفریقایی با حضور در هشتمین نشست آسیاییG-WADI و دومین نشست بین المللی IDI راه‌های برون‌رفت و مدیریت بحران آب در خراسان رضوی و شرق کشور را بررسی کردند.

به‌گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، شرکت کنندگان در این نشست دو روزه که در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار می شود، همزمان با تشکیل نشست‌های تخصصی به بحث و تبادل نظر در باره نقش بیوتکنولوژی صنعتی در استفاده از آب های نامتعارف و تولید محصولات کم آب، بازچرخانی پساب های شهری و صنعتی، اکولوژی صنعتی در سازگاری با کم آبی،زندگی با شوری، آینده زیست روستایی در شرق کشور، برنامه ارتقای بهره‌وری آب کشاورزی، فرصت های فناوری و پژوهش در آستان قدس رضوی، آینده فضای سبز شهریدر سازگاری با کم آبی، بهره وری انرژیو کاهش خسارت های زیست محیطی در کاربرد پمپ های روتاری و نظام حمایت از فناوران در ساختارجدید معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری می پردازند.

ایران مبتکر برنامه بین المللی خشکسالی

در مراسم افتتاحیه این جشنواره که مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان خراسان رضوی ، سرپرست شرکت آبفای خراسان رضوی، مدیران آبفای شهر مشهد و روستایی استان هم حضور داشتند، مدیر مرکز منطقه ای آب شهری وزارت نیرو(تحت پوشش یونسکو)، حیطه وظایف این سازمان را فرهنگی، آموزشی و علمی دانست و افزود: آب شناسی از جمله برنامه های مهم بخش علمی یونسکو می باشد و مهمانان خارجی جشنواره نیز توسط این سازمان دعوت و پشتیبانی شده اند.
علی چاوشیان اضافه کرد: ابتکار برنامه بین المللی خشکسالی توسط وزارت نیروی جمهوری اسلامی ایران در سال 2010 به سازمان یونسکو ارائه و در نهایت دبیرخانه مربوطه در ایران مستقر شد. 
وی اظهار امیدواری کرد تا برنامه جهانی خشکسالی بتواند اقداماتی در خراسان رضوی و شرق کشور انجام دهد و پیش بینی می شود ظرف چندماه آینده خبرهای خوبی در این حوزه اعلام شود.

استفاده نامناسب از عناصر چهارگانه

سپس رئیس دانشگاه فردوسی در سخنانی شرط توسعه متوازن را وجود زیر ساخت های چهارگانه از جمله آب و خاک عنوان کرد و اظهار داشت: متاسفانه عملکرد چهار دهه گذشته در استفاده از این عناصر متناسب با تراز فرهنگی و میراث ایرانی نبوده است.
محمد کافی با تاکید بر نقش نظام دقیق بهره وری مراتع و اجرای حقابه ها، از آمادگی این مرکز علمی برای کمک به مدیران، بهره وران و بخش خصوصی خبر داد. 

 تصویب سند سازگاری با خشکسالی

در ادامه مدیرعامل آب منطقه ای خراسان رضوی از تصویب سند سازگاری با خشکسالی در این استان خبرداد و یاد آورشد: براساس این سند کسری مخازن آب استان از یک میلیارد و 200 میلیون مترمکعب در حال حاضر بایستی به عدد صفر درسال 1405 برسد.
محمد علائی از اقلیم خشک و نیمه خشک، کاهش نزولات آسمانی، افزایش دما و نیاز روزافزون به آب به عنوان چالش های بخش آب استان خراسان رضوی نام برد و بارش‌ها در این استان را دارای سیر نزولی دانست.
به گفته وی بارش‌ها در 10 سال اخیر به 198 میلی‌متر رسیده، در سال آبی (95-96) به 189 میلی‌متر و سال آبی(96-97) به 129.5 میلی‌متر تنزل یافته است.
وی از نبود تشکل های مردمی در فرآیند آب به عنوان یک نقیصه در استان نام برد و بر تبدیل شدن مسئله آب به دغدغه عمومی و سازگاری با کم آبی و همچنین پیگیری طرح انتقال آب از دریای عمان به این استان تاکید کرد. 

پیشنهاد برنامه ابتکاری ایران

سرپرست دفتر منطقه ای یونسکو در تهران نیز گفت: شبکه جهانی آب سال 2005 میلادی با عضویت کشورهای ایران، چین، افغانستان و تاجیکستان با هدف همکاری برای تامین آب مناطق خشک ایجاد شد. 
الکساندر لایشت گفت: برنامه بین المللی خشکسالی که با پیشنهاد ایران در سال 2010 میلادی تدوین شد بستری مناسب را برای به اشتراک گذاشتن دانش مقابله با خشکسالی فراهم آورده است.
وی از آب شیرین به عنوان عامل سلامت انسان و تامین رفاه و امنیت در جهان نام برد و افزود: بر اساس آخرین تحقیقات، تقاضای سالانه جهانی آب با نرخی معدل یک درصد در حال افزایش است، بنابراین اکنون زمان بسیار مناسبی است که تجارب خود را برای مدیریت منابع آب در کشورهای دارای چالش های مشابه به اشتراک گذاشته و با همکاری یکدیگر راه حل های پایداری برای مقابله با کم آبی بیابیم.  
به گفته وی سه میلیارد و 600 میلیون نفر در دنیا حداقل سالی یک ماه با مشکل کم آبی روبرو هستند که این رقم می تواند تا سال 2050 به حدود پنج میلیارد نفر برسد.
دراین جشنواره که به همکاری و حمایت 52 دستگاه، ارگان و شرکت دولتی، سازمان مردم نهاد و سازمان بین المللی برگزار شد56 مخترع از چهار استان، 47 شرکت دانش بنیان از 13 استان، شش شرکت رشد و توسعه دانش، 11 شرکت خدمات فنی و مهندسی و 11 دستگاه اجرایی هم دستاوردهای خود را با تکیه بر سازگاری با کم آبی در معرض دید شرکت کنندگان قرار دادند.
کد خبر: 31947
  تاریخ خبر : 1397/09/19
  آخرین به‌روزرسانی : 1397/09/19
 کارشناس
 628