سرپرست شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی در گفتگوی ویژه خبری ساعت 16؛
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی، محمد علایی با اشاره به کاهش 45 درصدی منابع آب سطحی در استان خراسان رضوی گفت: با یکی از کم سابقه ترین خشکسالی های اخیر روبرو هستیم و تنها 22 درصد از ظرفیت سدها پر است؛ سال سخت آبی پیش رو داریم و بایستی با کمک مردم کمربندها را مکحم ببندیم.
علایی افزود: با این شرایط بحرانی به لحاظ اخلاقی، دینی و انسانی قابل قبول نیست 2 برابر میانگین جهان آب مصرف کنیم و ضروری ست تا تمامی شهروندان از بد مصرف کردن آب پرهیز کنند و امیدواریم بتوانیم با کمک مردم یکبار برای همیشه مشکل را حل کنیم.
وی خاطر نشان کرد: بحران آب به میزانی است که اگر آن را مدیریت نکنیم او ما را با نابودی شهرها و روستاهایمان مدیریت خواهد کرد.
سرپرست شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: سرانه مصرف آب استان در بخش کشاورزی 86 درصد، بخش شرب و بهداشت 7 درصد و بخش صنعت و خدمات نیز حدود 7 درصد است؛ که در هر سه بخش این میزان مصرف بالاست همچنین سرانه مصرف آب شرب و بهداشت در شهر مشهد به طور میانگین 180 تا 200 لیتر در شبانه روز است در حالیکه میانگین سرانه مصرف در جهان 150 و بعضا تا100 لیتر نیز مدیریت شده است.
وی افزود: بارش امسال نسبت به سال گذشته 28 درصد و نسبت به میانگین دوره ای 35 درصد کاهش یافته است؛ و با این میزان بارش و شرایط کنونی سد دوستی سال آینده احتمال دارد از مدار مصرف خارج شود و نیازمند راه های جایگزین جهت تامین آب شرب هستیم.
علایی کارگروه سازگاری با کم آبی را نقطه قوت برشمرد و گفت: سازگاری با کم آبی به ما یادآوری می کند تا چگونه همانند نیاکان خود از منابع محدود آب بهره بگیریم. این کارگروه در راستای سازگاری با کم آبی برنامه هایی مصوب کرده است؛ از جمله آن جداسازی آب شرب و بهداشت از فضای سبز شهری و کاهش هدررفت آب در شبکه های تولید، انتقال و توزیع آب است.
در این گفتگو وی ضمن ارائه گزارشی از وضعیت مصرف آب کشاورزی در سه دشت بحرانی و اصلی خراسان رضوی گفت: در دشت های چناران-مشهد، نیشابور-فریمان و تربت جام 76 هزار هکتار جالیز و سبزی کشت می شود؛ که میانگین مصرف آب در این اراضی 950 میلیون متر مکعب می باشد.
علایی گفت: طبق نظر کارشناسان جهاد کشاورزی با استفاده از کشت گلخانه ای بدون کاهش تولید و درآمد کشاورزان میزان آب مصرفی به 76 میلیون متر مکعب کاهش می یابد و این به معنی کاهش 12 برابری مصرف آب است؛ همچنین مساحت اراضی زیر کشت نیز یک دهم می شود و به 7600 هکتار می رسد؛ که هزینه این کاهش مصرف را دولت و یا بخش صنعت تامین خواهد کرد.
در ادامه سرپرست شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی از هماهنگی بسیار خوب صورت گرفته در استان فی مابین استانداری، دادستان ها و نیروی انتظامی و تشکل های بسیار ارزشمند کشاورزی و محیط زیستی تشکر کرد.