یکشنبه, 25 شهریور 1403
مشروح خبر :: فرصت اندک برای اصلاح حکمرانی آب

در نشست خبری فدراسیون صنعت آب مطرح شد:

فرصت اندک برای اصلاح حکمرانی آب

رئیس فدراسیون صنعت آب ایران گفت: تا سال ۲۰۵۰ خاورمیانه تشنه‌ترین نقطه زمین خواهد بود. از سال ۱۳۹۰ تا کنون اعتبارات بخش آب ۱۵۰۰ درصد کم شده است.

به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روزنامه پیام ما، در نشست خبری واکاوی وضعیت فعلی منابع آب، که روزنامه پیام ما با همکاری فدراسیون صنعت آب ایران در بیست‌وچهارمین نمایشگاه مطبوعات برگزار کرد، چالش‌ها و راهکارهای فرارو با استفاده از ظرفیت‌های بخش خصوصی، مورد بررسی قرار گرفت. حاجی‌کریم، رئیس فدراسیون صنعت آب ایران با بیان این مطلب افزود: کمتر از سی‌سال دیگر ایران این‌گونه است. صبح که از بلند شوید دیگر دغدغه هوای آلوده و تورم و حتی آب را ندارید، دغدغه‌تان این است که سقف بالای سرتان در اثر فرونشست روی سرتان خراب نشود.
وی ادامه داد: تا افق ۱۴۲۵ بالغ بر ۱۱۸ آبخوان دیگر خشک می‌شوند؛ این یعنی تأمین آب شرب ۱۸.۵میلیون نفر با تهدید مواجه می‌شود، یعنی دو میلیون نفر بیکار می‌شوند؛ چون آبی در صنایع وجود ندارد. مطالعات مرکز ملی مطالعات آب کشاورزی نشان می‌دهد که ما تا ۱۴۲۰، ۶۵ تا ۷۵ میلیارد مترمکعب آب داریم و نیاز فعلی ما ۹۳ میلیارد مترمکعب است و دیگر فرصتی نیست.  با این روند تا سال ۲۰۵۰ خاورمیانه تشنه‌ترین نقطه جهان خواهد بود و ایران در مخاطره جدی است.
رئیس فدراسیون صنعت آب ایران گفت: ما در هر مترمکعب آب تولیدی برابر ۴.۹ دلار تولید ثروت می‌کنیم و کشور عراق ۶.۹ دلار تولید ثروت می‌کند که این برای ما یک ضعف و مایه خجالت است
 وی ادامه داد: ما در یک قدمی بحرانیم. نقشه راه آب کشور سه محور اصلی را تدوین کرده است. اول این‌که آب کشاورزی از ۸۲ میلیارد مترمکعب به ۵۱ میلیارد مترمکعب برسد. دوم، بازچرخانی آب از ۱.۴میلیارد مترمکعب کنونی به ۸.۶ میلیارد مترمکعب برسد و شیرین‌سازی آب دریا هم از ۲۳۰ میلیون مترمکعب به ۳.۸ میلیارد مترمکعب برسد. این اهداف ممکن است یا نه؟‌ آیا صنعت زیر بار بند ع تبصره ۸ بودجه و آنچه در نقشه راه تدوین‌ شده، می‌رود و مصرف آبش را سمت آب‌های نامتعارف و پساب می‌برد یا نه؟
محمدباقر کریمی، عضو هیئت‌مدیره فدراسیون صنعت آب ایران که در این نشست نیز حضور داشت اظهار کرد: سه بحران پیش روی ایران است. اولین آن بحث آب است و بحران دوم و سوم اشتغال و مهاجرت. چندین دهه است که مسئله آب مطرح می‌شود. دهه‌های قبل کارشناسان تصویر ترسناکی از وضعیت آب ترسیم کردند، اما هیچ‌وقت حتی در مخیله‌شان نمی‌گنجید که وضعیت آب ایران اکنون به این وضع برسد.
صنعتی که نتواند از پس هزینه‌های تأمین آب با پساب برآید، جانمایی‌اش دچار مشکل است
 حاجی کریم با بیان اینکه استفاده صنایع از پساب براساس بندی است که در برنامه هفتم توسعه است و عیناً این بند در نقشه راه کشور هم نوشته شده است، گفت: ضمانت اجرایی این قانون این است که در طبقه‌بندی و احصای اولویت‌های مصرف آب، حتماً شرب در اولویت بالاتری قرار گرفته است. اگر صنعتی نمی‌تواند آبش را از پساب تأمین کند و نمی‌تواند از پس هزنیه‌های تأمین آب از پساب که امروز رقمی حدود ۳۵ هزار تومان به‌ازای هر مترمکعب است،‌ برآید؛ حتماً آن صنعت جانمایی‌اش دچار مشکل است و براساس اهداف سند آمایش نبوده است
بهره‌وری آب عراق ۴۰ درصد بالاتر از ایران
رئیس فدراسیون صنعت آب ایران با اشاره به بهره‌وری آب کشور عراق که با وجود تمام فقدان زیرساخت‌ها ۴۰ درصد بالاتر از ایران است، گفت: ما در هر مترمکعب آب تولیدی برابر ۴.۹ دلار تولید ثروت می‌کنیم و کشور عراق ۶.۹ دلار تولید ثروت می‌کند که این برای ما یک ضعف و مایه خجالت است.
به‌گفته حاجی‌کریم، تا سال ۲۰۵۰ خاورمیانه تشنه‌ترین منطقه کره‌ زمین خواهد شد. ایران دو راهکار پیش رویش دارد. رئیس فدراسیون صنعت آب ایران این دو راهکار را این‌گونه تشریح می‌کند: دولت منابعی ندارد، یا ما باید بخش خصوصی را حمایت کنیم و از طریق این بخش به‌سمت کاهش مصرف و در مسیر نقشه راه کشور برویم و یا این‌که با این روند فعلی که از سال ۱۳۹۰ تا کنون اعتبارات بخش آب را  ۱۵۰۰ درصد کاهش دادند، صنعت داخلی را از بین می‌بریم و مملکت به سیاه‌چاله بحران آب خواهد افتاد.
اضافه شدن بار نگهداری تأسیسات انتقال آب در بودجه 
علیرضا شریعت، دبیر‌کل فدراسیون صنعت آب ایران، معتقد است در چندسال اخیر صرفاً ضلع دولت کار می‌کرد و بخش خصوصی و مردم هم اوامر دولت را اجرا می‌کردند. تا چند سال دیگر در بودجه کشور علاوه‌بر پولی که برای صندوق‌های بازنشستگی کنار می‌گذاریم، باید پولی هم برای نگهداری از تأسیسات خط لوله کنار بگذاریم. 
بازار آب بدون نهاد تنظیم‌گر مقررات اجرا نشود
صحبت از بازار آب از دیگر مواردی بود که در این نشست خبری مورد پرسش قرار گرفت. رئیس فدراسیون صنعت آب ایران بازار آب را اقدامی حتمی و لازم‌الاجرا دانست، اما تأکید اصلی او بر ضرورت ایجاد یک نهاد تنظیم‌گر مقررات است. 
حاجی‌کریم با بیان این‌که خرید آب و انتقال آن از کشاورزی به‌سمت صنعت بدون نهاد تنظیم‌گر مقررات یک اشتباه فاحش است، گفت: ایده‌ای که ما از سمت وزارت نیرو برای بحث آب پیگیری می‌کنیم، شکل‌گیری یک بازار آب با حضور یک نهاد تنطیم‌گر مقررات است تا منابع آبی در امر توسعه پایدار صیانت شوند و این‌‌طور نباشد که آب از سمت کشاورزی به‌سمت صنعت انتقال یابد و این میان امنیت غذایی به مخاطره افتاد.
وی با بیان این‌که نباید صنعت، آب را ببلعد و ما در تأمین آب کشاورزی بمانیم و مجبور به واردات شویم، ادامه داد: بحث توسعه پایدار و پایداری سرزمین باید در معاملات آب توسط نهاد تنظیم‌گر مقررات، نظارت و تضمین شود و این نهاد حتماً باید سند استراتژیکی مثل سند امنیت غذایی را در این بازار مدنظر قرار دهد.
رئیس فدراسیون صنعت آب ایران در پایان اظهار کرد: ایران در شرایط بحرانی است. سفره‌های خالی آب وضعیت را به‌ جایی رسانده که هم‌اکنون در فلات مرکزی ایران مدارس به‌دلیل خطر فرونشست تخلیه شده‌اند. با این اوصاف، هنوز هم وضعیت آب و منابع آبی حتی دغدغه سیاستمداران و مسئولان کشور نیست.

 

 

کد خبر: 72269
  تاریخ خبر : 1402/12/05
  آخرین به‌روزرسانی : 1402/12/05
 نرگس ناظمی‌نیا
 356